De borg bij huis kopen in Frankrijk

De borg bij huis kopen in Frankrijk

Als u een Franse compromis de vente tekent dan is het mogelijk dat de koper een borgsom (Dépot de Garantie) van u eist. Dit is een bedrag dat u aan de Franse notaris betaalt en wat bij hem blijft staan tot uiterlijk de dag van overdracht. De dépot de garantie in Frankrijk is meestal 5% of 10%. De boete voor het niet komen opdagen bij de overdracht is ook 10%.

Er zijn redelijk veel notarissen die bij een buitenlandse koper het maximale percentage van 10% eisen. Als de koper dan niet komt opdagen bij de overdracht van het huis in Frankrijk, is het voldaan van de boeteclausule in ieder geval geen probleem en hoeft hij het geld niet in Nederland te komen zoeken.

De dépot de garantie dient u officieel te betalen nadat de 7 dagen bedenktijd over zijn. Regelmatig zien we verkopers en notarissen die willen dat u de borg bij het tekenen van de compromis de vente al overmaakt. Dit is nergens voor nodig en vertraagd de gang van zaken als er een kink in de kabel komt. Het beste is dus de dépot de garantie voor uw huis in Frankrijk te betalen zodra de 7 dagen bedenktijd over zijn.

Een paar dagen voor de overdracht vraagt de notaris u het verschil tussen de koopsom en de overdrachtskosten min de al betaalde borg aan hem over te maken. Bij het tekenen van de overdracht maakt de notaris de koopsom over aan de verkoper.

Sommige Franse makelaars vragen de koper om de borg aan hen over te maken. Zij verrekenen deze later met de commissie die ze nog te goed hebben. Wij raden dit af omdat als er een probleem naar boven komt en de makelaar is van mening dat dit geen probleem is, is het terugkrijgen van de dépot de garantie niet zo eenvoudig als het hoort. U kunt zonder problemen voorstellen de borg aan de notaris over te maken.

keyboard_arrow_up