TEL: +33 4 66 87 15 17

Problemen bij het kopen van een huis in Frankrijk

Hier leest u een aantal voorbeelden van franse (juridische) problemen die ontstonden bij het kopen van een huis in Frankrijk. Uit deze voorbeelden blijkt duidelijk dat het verstandig kan zijn om een (juridische) deskundige in de arm te nemen die uw belangen behartigt. In het geheel van kosten is het een bescheiden investering waardoor veel narigheid kan worden voorkomen.

(de beschreven gebeurtenissen zijn voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk; de namen zijn gefingeerd)

Hallo Buurman

Waar vindt men nog rust en ruimte? Volgens de heer en mevrouw De Groot niet meer in Nederland. Dus werd er koers gezet naar Frankrijk. Ruimte genoeg. Het budget was in orde en ze vonden een huis in de heuvels. Verscholen tussen de bomen bood hun nieuwe stek volledige privacy, ruimte en rust. Op een dag trof de heer De Groot een onbekende aan bij zijn garage en vroeg hem wat hij daar te zoeken had. Toen bleek dat de garage van het echtpaar op het terrein stond van de onbekende bezoeker. De vorige eigenaar had de garage illegaal op het terrein van zijn buurman gebouwd. Dit was bij het kadaster niet bekend. Gelukkig werd de oplossing gevonden in grondruil en beklonken met een goed glas wijn.

Wanneer de gegevens op de kadasterkaart zorgvuldig zouden zijn vergeleken met de situatie ter plaatse, dan was dit de familie De Groot niet overkomen.

Dorst

Veel afgelegen huizen in de Cevennen in Zuid Frankrijk zijn niet aangesloten op het waterleidingssysteem. Dit was ook het geval met het huis dat de heer Pieterse onlangs had aangekocht. Dit was echter geen probleem, want het huis had een eigen bron. Bij de bezichtiging van het huis had hij deze zelf gezien. Tijdens de eerstvolgende zomer kwam de heer Pieterse echter zonder water te zitten, want de capaciteit van de bron bleek ontoereikend te zijn en droogde op. Terugkeer naar Nederland was de enige optie. Als oplossing heeft hij uiteindelijk een groot waterreservoir laten bouwen om over voldoende water te kunnen beschikken in periodes van droogte.

Als een deskundige hem had verteld hoe een bron werkt en waar men rekening mee dient te houden, dan was deze situatie niet ontstaan en had men een goedkopere oplossing kunnen bedenken.

De Schuur

Een echtpaar had haar onderneming verkocht en wilde zich in Zuid-Frankrijk vestigen. Ze konden zich redelijk redden in het Frans en ze gingen op zoek naar een boerderij met een flink stuk grond, midden in de natuur. Enig achterstallig onderhoud was geen probleem. Toen ze een boerderij hadden gevonden en een paar keer hadden bezichtigd waren ze het snel eens met de eigenaar over de prijs. De notaris passeerde de koopakte en het echtpaar kreeg de sleutels met de mededeling dat de verkoper naar Noord-Frankrijk ging en voorlopig niet zou terugkeren. Dat geen van de sleutels op de voordeur paste was geen ramp: de deur zou toch vervangen worden.

Toen ze lekker op dreef waren met het opknappen van de boerderij kwam op een dag de oude eigenaar totaal over zijn toeren het terrein oprijden.'Wat doet u in mijn huis?' was de vraag. Het echtpaar vroeg om nadere uitleg. Die was als volgt: hij had niet de boeren- woning gekocht, maar de 'prachtige schuur' 450 meter verderop. Deze hadden ze bij de eerste rondleiding even vluchtig bekeken. De schuur was de prijs die het echtpaar had betaald absoluut niet waard. Er was dan ook sprake van kwade opzet, maar toch klopte het. De bestemming en de kadasternummers, vermeld in onder andere de Compromis de Vente, waren die van de schuur en de grond en niet die van de woning. Er zat niets anders op dan de spullen te pakken en het huis te verlaten.

Als een deskundige aankoopmakelaar het echtpaar bij deze aankoop had begeleid was de kwade opzet aan het licht gekomen. Gelukkig is het uiteindelijk redelijk in orde gekomen.