TEL: +33 4 66 87 15 17

De onroerend goed markt in Frankrijk

Feiten en cijfers over het kopen van een huis in Frankrijk

65% van de Franse huishoudens is eigenaar van een appartement of huis in Frankrijk. Dit percentage stijgt nog steeds ondanks de crisis. De gemiddelde verkoopprijs voor een onderdak in Frankrijk is 220.000€. Dit is 60.000€ hoger dan het gemiddelde van 10 jaar geleden. Gemiddeld blijven de Fransen 7 jaar in hetzelfde huis wonen. De jongere generaties brengen dit gemiddelde behoorlijk naar beneden. 20 verhuizingen in 30 jaar is geen uitzondering.

De Franse makelaar werkt voornamelijk solo en verkoopt over het algemeen alleen woningen die verkopers bij hem ondergebracht hebben. Om als koper een idee van de markt te krijgen voldoet het niet zich bij een makelaar in te schrijven: er bestaat namelijk niet zoiets als een totaalaanbod van het huizenbestand. U zult zelf alle makelaars uit het dorp en sites langs moeten gaan om te zien of  'uw Franse huis' ertussen zit.

De Franse makelaar is op zoek naar woningen die te koop staan. Hij vindt deze woningen op de 'entre particuliers' markt. Hij ontmoet de verkopers en stelt voor om een mandaat met hem te tekenen. Er zijn 3 soorten mandaten. 2 worden het meest gebruikt.
De 'Mandat Exclusive' en de 'Mandat Simple'. De derde is een 'Mandat Semi Exclusive'. Deze bespreken we niet om dat hij nagenoeg niet gebruikt wordt.

De Franse makelaar die de woning aanbiedt is ingehuurd en wordt betaald door de verkoper. Hij komt dus op voor diens belang en niet voor die van de koper. De Franse makelaars beweren vaak het tegenovergestelde. Bijna al mijn klanten vertellen dat de verkopende makelaar hun heeft gezegd dat het niet nodig is hulp in te schakelen. “Hij is gewend voor beide partijen op te treden”.
Wij zijn van mening dat het niet mogelijk is twee tegenovergestelde doelen tegelijkertijd op een juiste wijze te vertegenwoordigen.

Als u een woning in Frankrijk via een Franse makelaar gaat bezichtigen zal de makelaar zijn courtage willen zeker stellen. Hij krijgt immers pas betaald als hij degene is die voor een verkoop heeft gezorgd. Om dit doel te bereiken zal hij u vragen een ‘bon de visite’ te betalen. Dit is zijn bewijs, naar de verkoper toe, dat hij degene is geweest die u als potentiële koper heeft gepresenteerd.

De Franse notaris is jurist en benoemd door de minister van Justitie (Le Garde des Sceaux).  De notaris in Frankrijk heeft een soortgelijke functie als zijn Nederlandse collega met één groot verschil. Hij verkoopt zelf ook huizen in Frankrijk. Er zijn 9.300 notarissen in Frankrijk. De verkoop van een woning in Frankrijk kan niet geschieden zonder tussenkomst van een notaris. Het is de Franse notaris die de koop bekrachtigd en zich ontfermt over de juiste inschrijvingen en overhandigd de belastingen aan de overheden.